Тениската – дрехата, която промени света

тениската дрехата която промени света

Замисляли ли сте се как тениската е станала толкова емблематичен продукт първо в американската, а после и в световната мода и култура? Първоначално замислена като бельо, тениската се е превърнала в най-употребявания артикул в облеклото. И най-силният!

Тениската – тази обикновена дреха, определено преобразява света на модата. Тя създава своя собствена индустрия в декорирането на дрехи и завинаги променя начина, по който можете да изразявате себе си и да споделяте мислите си.

мъжка тениска с надпис look in the mirror мотивираща тениска

ПРОИЗХОД НА ТЕНИСКАТА

Произходът на тениската датира от края на 19 век в Щатите, когато работниците отрязват гащеризоните си наполовина, за да могат да се охлаждат през топлите месеци на годината.

Въпреки че започват да се произвеждат през 1898 г., чак през 1913 г. тениските започват да се използват по-масово, когато американският флот ги прави част от стандартната униформа.

Чак през 1920 г. думата „тениска“ е въведена в английския речник, благодарение на Франсис Скот Фицджералд, който за първи път я използва в романа си „Отсам рая“ (This Side of Paradise) – „Така в началото на септември, екипиран с шест чифта лятно бельо, шест чифта зимно бельо, един пуловер, тениска, поло, зимен балтон и т.н., Еймъри пое към Нова Англия, страната на колежите.“

КОГАТО ИЗВЕСТНИТЕ ЗАПОЧНАТ ДА НОСЯТ ТЕНИСКИ

Въпреки че тениската е създадена в началото на 20-ти век, рядко е била носена като нещо различно от долна дреха. Всъщност е можело да се видят само ветерани от Втората световна война, които носят тениска, прибрана в панталоните.

Тогава на сцената излизат Марлон Брандо и Джеймс Дийн.

Знаменит е моментът, когато през 1951 г. Марлон Брандо облича бяла тениска като Стенли Ковалски в „Трамвай „Желание“ (A Streetcar Named Desire)“, последван от Джеймс Дийн през 1955 г. в „Бунтовник без кауза“ (Rebel Without a Cause). Благодарение на тези две икони в киното, популярността на тениската като самостоятелна горна дреха скача в небесата.

Тениската не само става връхна дреха, но и се свързва с бунтарски настроения и движения.

Разгледай нашите мъжки тениски с надписи и щампи.

мъжка тениска с щампа за планина adventure awaits inamood бг

НАЧАЛОТО НА ТЕНИСКИТЕ С НАДПИСИ И ЩАМПИ

През 50-те години редица компании в Маями, Флорида започнали да експериментират с декорирането на дрехи, но нишата все още е била далеч от това, което по-късно ще се превърне в многомилиардна индустрия за печат на тениски.

Републиканският кандидат за президент Томас Е. Дюи, създава може би първата тениска с послание за кампанията си – „Do it with Dewey“ (Направи го с Дюи). Извън това е нямало много други случаи на украсени тениски.

По-късно през 50-те години на миналия век една от печатарските компании, известна тогава с името Tropix Togs, притежава лиценза за отпечатване на героите на Уолт Дисни. Горе долу по това време хората започнали да осъзнават печалбата, която би могла да бъде реализирана от правене на тениски с надписи и щампи. През 60-те години иновациите в областта на печата, включително раждането на ситопечата, помогнали индустрията на тениските да се превърне в това, което е днес.

Разгледай нашите дамски тениски с надписи и щампи.

дамска тениска с щампа enjoy every moment

ПЛАТФОРМА ЗА СЪОБЩЕНИЯ

Въпреки че тениските с надпис и печатането на тениски започва през 50-те и 60-те години, едва през 70-те тениските се превръщат в мощната платформа за съобщения, каквито ги познаваме днес. За това можем да благодарим на пънк движението.

Нарастващата популярност на логата на рок групите, заедно с протестите от войната във Виетнам, помогнали за налагането на тениската като платформа за съобщения. Хората искали да шокират, да скандализират, да оспорват статуквото.

„Ню Йорк Таймс“ нарекъл тениската с надпис „носител на съобщението“.

Със сигурност обикновеният произход на тениската играе важна роля за широката й привлекателност. Тя може да се разглежда като празно платно, което се използва и от висшата мода, и като ежедневно облекло. Едновременно пробивно и непретенциозно, всичко зависи от това как го носите.

През годините до днес тениската се превърна в съществена дреха, носена по целия свят, с уникалната способност да предава послание.

От известни дизайнери до обикновена конфекция, тениските са доказани като предпочитан начин за споделяне на съобщения, вариращи от бунтарски до радостни и какво ли не друго.

Имате послание, което искате да покажете на света? Уведомете ни! В INAMOOD.BG отпечатваме тениски по ваш дизайн с високо качество на материята и печата.

На вас ще ви хареса да ги носите, а пък другите ще говорят за тях!

Последвай ни във FACEBOOK и INSTAGRAM.