Рисуване против стрес

risuvai za da se osvobodish ot stresa

Рисуването е може би едно от уменията, които всеки би искал да притежава. То, както и повечето други, се развива, но има и голяма доза вроден талант. А знаете ли, че дори и да не сте супер умели с четката, е хубаво понякога да го правите поради една доста важна причина – против стрес? Да, точно така! Рисуване против стрес.

Не всеки може да рисува и това има чисто научно обяснение. Хората, които са художници, виждат обектите по друг начин. Те имат много точна преценка за големината, цвета и линиите на дадения обект. За останалите обаче, е много трудна задача да пресъздадат това, което гледат, върху платно.

Като деца всички рисуваме, някои повече, други по-малко. От съществено значение е, обаче, дали човек ще продължи да развива тези умения, защото ако не го направи посредством практика, трудно ще стане добър художник.

Знаете ли, че всъщност има ползи от рисуването и една от тях е свързана с нашия мозък.

Художествената дейност спомага за развитието на когнитивните функции, подобрява възприятието, зрителната памет и фината моторика. Посредством рисуването, човек се научава да се вглежда в детайлите, което със сигурност е едно добро умение в живота.

Интересна полза от това да умееш да създаваш картини е и това, че имаш своеобразен начин за медитация. Творчеството (във всякаквите му форми) помага на човек да се отпусне и да влезе в така нареченото състояние на потока (flow). Именно поради тази причина може да се приложи практиката рисуване против стрес.

Да умееш да рисуваш е наистина страхотно занимание, но не всеки има талант или време да се научи. Именно за тези хора имаме интересна арт-терапия, наречена рисуване по номера. С нея можете да нарисувате уникална картина. Как ли? Имате платно с изображение, разграфено на номерирани детайли. С помощта на бои, съответстващи на всеки номер, оцветявате картината и накрая получавате прекрасно изображение, нарисувано като от истински художник.

И ако си мислите, че оцветяването е детска работа, с рисуването по номера ще откриете чудесно ново хоби и начин да намалите стреса. Пък и не е лошо от време на време да се връщаме към детството, макар и само с четка и бои.

Последвай ни във FACEBOOK и INSTAGRAM.