3 идеи как да бъдем в помощ на природата и на себе си

3 idei kak da budem polezni na prirodata i na sebe si

Питали ли сте се как можем ние обикновените хора да бъдем в помощ на природата? В интерес на истината това въобще не е толкова трудно!

Знаете ли, че пластмасата навлиза в употреба още в края на 19 век. Към днешна дата това е един от най-бързо развиващите се и променящи се продукти. Пластмасата и нейните производни са дали доста голям тласък в развитието на индустрията. Наред с това, обаче, днес тя е и една от основните причини за замърсяването на природата.

Вече дори се е образувал остров от отпадъци с размери на три държави с големината на Франция? Шокиращо, нали! Можете ли да познаете кои са преобладаващите боклуци там? Да, те са направени от пластмаса и са торбичките за еднократна употреба, сламките и бутилките за вода.

С това темпо, с което се събират отпадъците, и трудното им почистване, не е далече моментът, в който голяма част от планетата ни ще бъде затънала в такъв тип боклук! Въпросът е, какво можем да направим ние – аз, ти и всички около нас? Може и да не ти се струва много, но е добро начало например да спрем да взимаме от магазините тези полиетиленови торбички. Използваме ги главно за да пренесем покупките си от магазина до вкъщи и след това ги пълним с друг боклук!

В други страни, а от известно време и в България, се използват предимно хартиени торбички. Това не е лоша идея, но пък тук има друг проблем – изсичането на гори, за да се добива хартия.

Има и друго решение!

Това са торбичките за многократна употреба, създадени от 100% памук. Ние добавяме към тях и уникални дизайни, за да може, когато пазаруваш, хората да се усмихват след теб и да си казват „ехаа, каква яка чанта“. Можеш да разгледаш колекцията ни тук. Това един наистина добър начин да бъдем в помощ на природата.

еко чанта с щампа кактуси памучна торбичка за пазар

Другото нещо, което можем да направим за да помогнем на природата, е да спрем да взимаме сламки за всяка напитка. Да, за някои коктейли определено си е готино да имаш сламка, но какво пък толкова. А и вече са измислени сламки от бамбук за многократна употреба, хартиени за еднократна, стъклени и дори преносими тип ключодържател от неръждаема стомана. Готино нали!

И третото нещо, за което си струва да се замислим – да използваме стъклени шишета за вода. Това е малко по-трудно, но пък има добър ефект и върху здравето ни, защото когато водата стои твърде дълго в пластмасовите бутилки, се отлагат вредни химикали. Така няма да премахнем напълно бутилките за еднократна употреба на този етап, но не е лоша идея за начало.  

И един бонус от категория „добри дела“ – всеки път когато се разхождаш, вдигай по някое боклуче, независимо, че не е твое. Ако всеки прави това редовно, ефектът ще бъде осезаем.

Последвай ни във FACEBOOK и INSTAGRAM.