Тиквата – оранжевото есенно изкушение

тиквата блог inamood bg

Стига да не вали безспирно няколко дни подред, спокойно можем да определим есента като любим сезон. Цветовете навън са разкошни, разходките са приятни, слънцето е желан и търсен източник на топлина. А изобилието от вкусни плодове и зеленчуци по това време е пословично.

Днешната ни героиня – тиквата, вероятно е най-бързата асоциация със сезона есен (всъщност май единствените, които я изместват, са печените чушки).

Та тиквата е един прекрасен плодов зеленчук, който не само, че изглежда готино, а е и върховно полезен. Относно вкусовите качества, дори и бебетата могат да ви кажат колко е сладичка и приятна за небцето.

Знаете ли, че съществуват около 800 различни вида тикви, но само 200 от тях са ядливи.

Тиквата е пълна с хранителни вещества, като същевременно е много ниско калорична (около 30 калории на 100 грама). Освен това е и добър източник на фибри, които са важни за доброто функциониране на организма.

Съдържа също така много витамини и минерали, като например витамините А и С, които помагат за укрепване на имунната система, както и витамин Е, желязо и фолиева киселина, които също засилват имунитета.

Тиквата съдържа антиоксидантите алфа-каротин, бета-каротин, бета-криптоксантин и други, които предпазват клетките от увреждане от свободните радикали.

Хапването на оранжевото изкушение е полезно и подпомага организма в борбата с неща като стомашни заболявания, болни бъбреци, диабет, висок холестерол, заболявания на очите, кожни заболявания и редица други.

Можете да консумирате тиквата по най-различни начини, всичките до един вкусни. Изпечете я на фурна, поръсена с канела, сварете я на парченца или я направете на пюре. Можете да направите с нея крем супа, баница или сладкиш. Готиното е, че дори семената на тиквата са годни за консумация и също са много вкусни и полезни.

Отдавна е известно, че тиквените семки действат като афродизиак, тъй като подпомагат оросяването на органите с кръв. Даже в древен Китай на младоженците се подарявала тиква като пожелание за плодовитост. В Древна Гърция, издълбана и изчистена, тиквата се е използвала като съд за пиене. А пък в Тайланд и Камбоджа тиквите са били използвани за прогонване на злите духове, както и за лечение на безплодие.

Не може да не споменем, че дори може да не изхвърляте кората на тиквата (поне не веднага), защото можете да направите от нея страховит хелоуински фенер за радост на дечурлигата. Да, знаем, че не е български празник, но пък какво лошо има да направим един час по „труд и творчество“, в който да амбицираме децата да изработят нещо с ръцете и въображението си.

И тъй като, както споменахме в началото, есента ни е любим сезон, сме посветили и няколко дизайна на него. Вижте симпатичните ни есенни чаши, в които с удоволствие можете да пиете топлата си напитка, както и красива еко чанта, удобна за пазар и за ежедневно носене.

чаша i love fall чаши с надписи и картинки
еко чанта с щампа тиква еко чанти
чаша с надпис sweater weather чаши с надписи и картинки

Източник: www.healthline.com