10 факта за Коледа, за които вероятно не подозирате

10 факта за коледа

Днес щастливото вълнение и трепетното очакване владеят сърцата и душите на малки и големи. Довечера е Бъдни вечер! Така чакана, така желана, така изпълнена със съкровени молитви и желания вечер. Разбираемо за възрастните те са за здраве и благоденствие, за малчуганите – за жадувани подаръци и сбъдване на желания. И въпреки че сбирката в тесен (или не чак толкова) семеен кръг не е нещо, което ни се случва рядко, тази вечер има по-особена атмосфера и приготовленията за нея са по-вдъхновени и по-радостни.

Собствените ни традиции и обичаи, свързани с празнуването на Рождество Христово, са ни добре известни и ще си ги изпълним съвсем скоро. Но знаете ли, че има някои интересни факти, свързани с Коледа и празнуването по света, за които може и да не сте подозирали.

1. Предполага се, че Коледа отбелязва раждането на Исус Христос на 25-и декември. В Библията обаче, никъде не се споменава тази дата и повечето историци смятат, че той всъщност е роден през пролетта. 25-и декември вероятно е избран, защото съвпада с древния римски празник Сатурналии в чест на бог Сатурн, с чието име се свързват земеделието и реколтата.

2. От там идва и традицията за коледната елха – клонки от вечнозелени дървета били използвани по време на зимното слънцестоене като напомняне за зелените растения, които отново ще израстат през пролетта.

3. Коледното дърво става популярно в Англия благодарение на германския принц Алберт, който го донася, след като се жени за кралица Виктория. Илюстрация на кралското семейство пред украсената елха се появява в списание, а идеята веднага се харесва на обществото и се превръща в традиция.

10 факта за коледа

4. Изкуствените елхи също са с немски корени – измислени са от германците, които ги украсявали с боядисани в зелено гъши пера.

5. У нас го наричаме Дядо Коледа, в други държави е Santa Claus, но изначално добрият старец всъщност е реално съществувала личност – Свети Никола, християнски епископ, живял в сегашна Турция през 4-и век. Свети Никола наследил голямо богатство и бил известен с това, че го раздавал на нуждаещите се. Когато е провъзгласен за светец, той става закрилник на децата. В Германия и Австрия именно Свети Никола носи подаръците на децата на 6-и декември.

10 факта за коледа

6. Днешният добре познат вид на Дядо Коледа с червения костюм и пухкавата бяла брада е произлязъл от рекламна кампания на Coca Cola през 1930 г. Преди това той е носел облекло в синьо, зелено и бяло.

7. Еленът Рудолф също е създаден в Щатите от американския универсален магазин Монтгомъри Уорд. Отново като рекламна коледна кампания, симпатичният елен бил нарисуван в коледни книжки за оцветяване.

8. Един от най-щастливите моменти в коледните празници е подаряването на подаръци. Тази обичана традиция символизира поднасянето на подаръци на бебето Исус от тримата мъдреци.

10 факта за коледа

9. „Тиха нощ“ е най-записваната коледна песен в световната история – има над 733 версии на мелодията, защитени с авторски права.

10. А пък жизнерадостната песничка „Jingle Bells“ първоначално е била написана за американския Ден на благодарността.

Една от основите на човешкото съществуване е уважаването и спазването на неговите традиции и обичаи. А те са толкова многобройни, пъстри и наситени с мъдростта, опита, вярванията и знанията на хората. Затова и празниците по цял свят са онези щастливи събития, които сплотяват и ощастливяват.

Така е и на Коледа! Тази вечер ще посрещнем тайната на Рождеството Христово и ще изпитаме силата на вярата в доброто начало и хубавото бъдеще!

Последвай ни във FACEBOOK и INSTAGRAM.